Kjøper du bil med heftelser, kan du risikere å miste den

Kjøper du bil med heftelser, kan du risikere å miste den

Kjøpe bil
Lesetid 2 min
Frank Williksen
Frank Williksen
Publisert tirsdag 27 februar 2024
Kjøper du bil med heftelser,  kan du risikere å miste den

Å sjekke om det er registrert gjeld på bilen er ikke vanskelig. Logg deg inn på Brønnøysundregisteret for å se om det er registrert heftelser på bilen du vurderer å kjøpe.

Årsaken til at dette er så skummelt, er at mulige heftelser følger bilen, og ikke eieren - så de overtar du ved kjøp. Du kan også bestille en pantattest fra Løsøreregisteret. En pantattest kan dokumentere at du var i god tro hvis det skulle oppstå tvist senere.

Vær oppmerksom på at Brønnøysundregistrene ikke sjekker om et registreringsnummer er i bruk, bare om det er registrert heftelser på det. Det må alltid søkes på det originale registreringsnummeret, ikke personlige bilskilt.

Dokumentasjon

For å søke opp registreringsnummer, eller finne mer informasjon om kjøretøyet, kan man gå inn på Statens vegvesens nettsider, under fanen Kjøretøy velger man Kjøp og salg, og deretter Kjøretøyopplysninger – Sjekk kjøretøy.

Dersom det ikke er tinglyst heftelser på bilen, kan man skrive ut en registerutskrift på dette fra Brønnøysundregistrenes tjeneste søk i rettsstiftelser på kjøpstidspunktet. Den kan brukes som dokumentasjon for å bevise at man var i god tro - om det skulle oppstå en tvist senere.

Slettemelding

Som kjøper av en bil med heftelser overtar man ikke ansvaret for den aktuelle gjelden. Dette vil fortsatt være hos den som tok opp lån med pant i bilen. Men resultatet kan uansett bli like ille: Dersom den som tok opp lånet ikke betaler gjelden, kan den som har lånt ut penger - for eksempel en bank – uansett kunne kreve bilen tilbakelevert eller solgt for å få gjort opp lånet.

Dersom en heftelse gjelder salgspant, leasing eller et pantedokument for næringsdrivende, må kjøperen ta kontakt med den som har pant i kjøretøyet. Det er den som har pant i bilen som må sende slettemelding til Brønnøysundregistrene for å få fjernet heftelsen.

Heftelser blir registrert på bilen når eieren har lånt penger med pant i bil. Mislighold av lånet kan bety at den nye eieren risikerer å "miste" bilen eller måtte betale for bilen to ganger, dersom tidligere eier ikke gjør opp for seg og heftelsen blir slettet.

Folk er blitt flinkere

Hvor vanlig er det at biler blir solgt med heftelser? Vi kontaktet Forbrukerrådet om saken.

– Dette er noe vi var mer borti tidligere. Før var dette nemlig et ganske vanlig innslag blant de klagesakene vi får inn på bruktbilkjøp, sier juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Thomas Iversen. Han har jobbet med forbrukersaker på området bil siden 2012, og sett utvikling over tid.

– Det kan helt klart se ut til at folk er blitt flinkere til å sjekke heftelser før et bilkjøp. Digitaliseringen går også sin gang, og det blir stadig mer vanlig for forbrukere å sjekke ting digitalt.

I tillegg har flere banker utviklet løsninger som kan inkludere innfrielse av heftelser på en veldig effektiv måte. Kjøper betaler rett og slett ut den aktuelle heftelsen, og betaler så til selger restbeløpet av kjøpesummen etter at oppgjøret av heftelsen er fratrukket. Denne oppgjørsmåten bør også fremgå av kjøpekontrakten, sier Thomas Iversen til slutt.

Frank Williksen
Frank Williksen
Oppdatert onsdag 8 mai 2024
Publisert tirsdag 27 februar 2024

Relaterte artikler

Laster...

Selg bilen din raskt, trygt og gratis

Skriv inn registreringsnummer og kjørelengde for å motta tilbud fra forhandlere
km