Selger du bilen privat, har du reklamasjonsansvar i to år

Selger du bilen privat, har du reklamasjonsansvar i to år

Selg bil
Lesetid 2 min
Frank Williksen
Frank Williksen
Publisert mandag 12 februar 2024
Selger du bilen privat, har du  reklamasjonsansvar i to år

– Forbrukerkjøpsloven kom i fornyet utgave fra siste årsskifte, men bilhandel mellom private er fortsatt regulert av kjøpsloven. Der er det fortsatt slik at selger i en privat bilhandel har reklamasjonsansvar i inntil to år mot skjulte feil og mangler, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet til DRIVE.no.

  • Reklamasjonsansvaret omfatter også mangelfull eller feilaktig informasjon fra selger til kjøper. Det kan med andre ord bli dyrt å «glemme» å fortelle om feil bilen faktisk har.

Ansvarsfraskrivelse

– Kjøperen har reklamasjonsrett i to år hvis bilen er kjøpt av en privatperson, og i fem år hvis bilen er kjøpt av en forhandler. Kjøper kan klage på skjulte mangler, feilopplysning og utelatte opplysninger, hvis bilen ikke er som avtalt.

– Hvor absolutt er dette?

– Noen ganger ønsker en privatperson å selge bilen uten reklamasjonsrett. I kontrakten står det da gjerne at «kjøper fraskriver seg retten til å gjøre mangel gjeldende etter kjøpsloven § 19», eller lignende.

En slik fraskrivelse medfører som hovedregel at selgeren ikke er ansvarlig for feil og mangler ved bilen. Kjøperen kan likevel ha et krav mot selgeren dersom han eller hun beviser at selgeren har holdt tilbake opplysninger om vesentlige forhold ved bilen, eller har gitt bevisst uriktige opplysninger om bilen.

Thomas Iversen

  • Næringsdrivende kan ikke bruke en slik fraskrivelse, understreker Thomas Iversen videre. Han legger til at det i tillegg er et krav om at klageren i slike tilfeller må reklamere innen rimelig tid etter at feilen ble oppdaget.

Tilstandsrapport er viktig

– Hva er viktig å passe på når man vil selge bilen sin privat?

– Forbrukerrådet anbefaler generelt at du benytter en tilstandsrapport fra NAF, Viking eller et godkjent bilverksted - og at du er nøye med å få med i rapporten eventuelle feil eller mangler ved bilen. Dette kan spare deg for både problemer og uønskede økonomiske utlegg senere.

Med den raskt økende elbilbestanden, bør man også huske å sørge for en «helsetest» for hovedbatteriet når elbilen har blitt noen år gammel - og i hvert fall bør dette være med når nybil- eller batterigarantien har utløpt. Selv ville jeg uansett ha hatt dette med når bilen ble fem år, kanskje også tidligere.

Vær nøye med kontrakt!

– Vær dessuten nøye med å skrive kontrakt, uansett om dette gjøres digitalt eller på papir. Dette er viktig, uansett hvor god tonen måtte være når handelen gjennomføres.

I kontrakten er det viktig at alt dere er blitt enige om muntlig, kommer med. Eventuell fraskrivelse av reklamasjonsrett er det særlig viktig å huske å få med. Dette kan hindre unødig diskusjon i etterkant.

-Et godt råd er å ta godt vare på kontrakten – men også å ta vare på en kopi av annonsen, sier Thomas Iversen.

– Mange har blåst i å bruke kontrakt ved bilhandel mellom private. Har dette endret seg – eller slurver vi fortsatt mye?

– Vi ser helt klart en økning i bruken av kontrakter. Ikke minst er det mange som bruker kontrakten som ligger på Finn.no, som er blitt mye bedre etter hvert, og som med fordel kan brukes både av private bilselgere og av uorganiserte forhandlere, slutter Thomas Iversen.

Frank Williksen
Frank Williksen
Oppdatert fredag 16 februar 2024
Publisert mandag 12 februar 2024

Relaterte artikler

Laster...

Selg bilen din raskt, trygt og gratis

Skriv inn registreringsnummer og kjørelengde for å motta tilbud fra forhandlere
km